Søvnproblemer

Udgivet af Michael d. 2/5/2023

Effektiv hjælp til dine søvnproblemer

Søvnforstyrrelser er noget, de fleste mennesker kender til. Måske har du prøvet at vågne op flere gange om natten, eller måske kan du ind i mellem have svært ved at falde i søvn om aftenen.

De fleste af os rammes af søvnproblemer fra tid til anden og særligt i perioder i vores liv, hvor vi er pressede. Faktisk har mere end 40% af alle danskere prøvet at have problemer med at sove. Det er en naturlig del af det at være menneske og som regel vil søvnforstyrrelser klinge af, i takt med at det der presser på løser sig.

Nogen gange er det dog ikke tilfældet. Et dårligt søvnmønster kan blive dominerende og kan komme til at fylde så meget, at ens livskvalitet eller arbejdsevne bliver stærkt forringet, og i de tilfælde er det vigtigt at gøre noget aktivt for at ændre det.

Typiske årsager til søvnproblemer

En typisk årsag til at man får søvnproblemer er at man er stresset, eller at man i en periode presser sig selv for meget. Det kan gøre at ens hjerne og krop kører i så højt et gear, at det kan være svært at sætte farten ned ved sengetid.

Måske kender du det, at man kan ligge sig i sin seng, og så er det som om at kroppen ikke kan finde ro, og at tankerne bliver ved med at kører rundt i ring. Faktisk er tankemylder og bekymringer en af de ting, der ofte kan være med til at holde os vågne, og det kan være meget frustrerede.

Dårlig søvn har konsekvenser

Når man kæmper med søvnbesvær, så vil det ofte gå ind og påvirke ens humør og koncentration i en negativ retning. Man kan føle sig umotiveret og tappet for energi og kan få svært ved at indgå i sociale relationer og krævende situationer, fordi man simpelthen ikke har overskuddet til det.
Hjernen har brug for en vis mængde søvn for at holde sig i topform, og hvis man over lang tid får for lidt søvn, kan det have negative konsekvenser for helbredet. Men heldigvis er der mange ting, man kan gøre for at komme søvnproblemer til livs.

Der er mange myter om hvordan man får en god søvn, men noget af den man ved kan fremme søvnen er at have en stabil døgnrytme. Det er sådan at vores døgnrytme er styret at nogen hjerneceller i hjernen, som gør at kroppens funktioner følger en 24 timers rytme.

De hjerneceller sørger for at søvnhormonet melatonin bliver skruet op og at vores hjerterytme og urinproduktion sænkes om natten. Søvnen trives allerbedst, når vi følger den rytme, så hvis du skal arbejde med din søvn er det vigtigt at se nærmere på din døgnrytme.

Sov godt igen

Hvis man har været plaget af søvnproblemer i længere tid kan det dog ofte kræve en samlet indsats, hvor man sætter ind på flere områder på en gang. Det kan for mange være svært at overskue på egen hånd, så det kan være godt at søge professionel hjælp.

Tal for eksempel med din læge om det, eller prøv vores online selvterapi forløb om søvn, hvor du med nogen simple metoder bliver guidet skidt for skridt i retning af en bedre søvn. I vores søvnforløb vil du både få nogen brugbare strategier til at holde en god døgnrytme, men du vil også lære at tackle de tanker og følelser, der kan forstyrre søvnen.